Ścieżką Salkantay
Przygotuj się na
niesamowite doświadczenie łączące w sobie historię, przygodę, naturalne
piękno i fascynującą kulturę. Na rzadko wybieranym szlaku Salkantay do
Machu Picchu przybliżysz się do tajemniczej historii Inków, śledząc
ślady starożytnych cywilizacji pokonasz malownicze drogi otoczone górami
i staniesz oko w oko z dziką przyrodą. Przeżyj ekscytujące przygody w
dżungli i na rzece Urubamba, zanurz się w świecie czekolady i weź udział
w warsztatach, które odsłonią przed Tobą proces produkcji tego pysznego
specjału, przybliżając kulturę i dziedzictwo kakaowca. Ta Podróż to
nieklasyczne, nieszablonowe doświadczenie i jedyna w swoim rodzaju
Przygoda, która wymaga wyjścia ze strefy komfortu. Sprawdź co oferuje w
zamian!
Lima • Cuzco • Laguna Humantay • Święta Dolina
Inków • Maras • Pisaq • Moray • Ollantaytambo • Abra Malaga • Maranura •
Urubamba • trasa trekkingowa Salkantay: Ollantaytambo • Soraypampa •
Andeneria • Lucmabamba • Llaqtapata • Aquas Calientes • Machu Picchu •
Tęczowa Góra • Cuzco • Lima
Plan wycieczki:
1. Dzień:
Przelot
z Warszawy do LIMY. Witamy w Peru, kraju Inków! Zbiórka na lotnisku w
LIMIE, transfer do miejsca zakwaterowania. Czas na zapoznanie i
odpoczynek. Zakwaterowanie i nocleg w hotelu, w Limie.
2. Dzień:
Śniadanie.
Wykwaterowanie. Odkrywanie nowoczesnej LIMY rozpoczynamy od wizyty w
Parku Miłości, który oferuje nie tylko romantyczne widoki na Pacyfik,
ale również wyjątkową atmosferę. Przechadzka przez stare miasto z jego
historycznymi miejscami takimi jak Giron de la Union i Plaza de Armas
dostarczy niezapomnianych wrażeń. Następnie zwiedzanie klasztoru San
Francisco z jego bogatą historią i eksploracja katakumb – to podróż w
głąb peruwiańskiego dziedzictwa! Po tych fascynujących zabytkach
pierwsza możliwość zetknięcia z lokalną kuchnią peruwiańską. Wieczorny
przelot do CUZCO położonego na imponującej wysokości 3300 m n.p.m. to
kolejny etap przygody. Zakwaterowanie i nocleg w hotelu w Cuzco.
3. Dzień:
Śniadanie.
Rozpoczynamy aklimatyzację. To dzień pełen historycznych odkryć i
relaksu w CUZCO, które nazywane jest klejnotem Andów. Wizyta w dzielnicy
San Blas z malowniczymi uliczkami, kolonialnymi budowlami oraz
tradycyjnym targiem San Pedro pozwoli na doświadczenie autentycznego
peruwiańskiego życia. Następnie zwiedzanie Świątyni Słońca Coricancha –
ta pełna mistycyzmu budowla zapewni głębsze zrozumienie kultury Inków.
Niezapomniane wrażenia dostarczy następny przystanek – imponująca
konstrukcja Saqsayhuaman, świadectwo zdumiewającej inżynierii.
Popołudniowy czas wolny umożliwi relaks oraz samodzielne odkrywanie
uroków Cuzco. Powrót do hotelu w Cuzco.
4. Dzień:
Śniadanie.
Dzisiaj w planie odkrywanie LAGUNY HUMANTAY. Spacer wśród niesamowitych
krajobrazów i poznawanie lokalnych smaków. Podczas 3-godzinnej podróży
do Soraypampa na wysokości ok. 3900 m n.p.m. będzie okazja do
podziwiania zmiennej i malowniczej peruwiańskiej scenerii. Po przybyciu
na miejsce nastąpi rozpoczęcie 2-kilometrowej wędrówki w górę, której
zwieńczeniem będzie dotarcie do urokliwej Laguny na wysokości ok. 4200 m
n.p.m. Otoczona ośnieżonymi i majestatycznymi górami LAGUNA HUMANTAY z
pewnością zapewni niesamowite widoki. Po tym inspirującym doświadczeniu
powrót do Soraypampa, a następnie przejazd do Mollepata na lunch z
lokalną rodziną. To nie tylko szansa na degustację tradycyjnych
przysmaków, takich jak święte mięso inkaskie cuy, ale także
niepowtarzalna okazja do nawiązania kontaktu z miejscową kulturą i
gościnnością. Wieczorny powrót do hotelu w Cuzco.
5. Dzień:
Śniadanie.
Wykwaterowanie. Zwiedzanie Świętej Doliny Inków i mistycznych kopalni
soli w Maras, gdzie przekonać się będzie można o unikalnych tradycjach
pozyskiwania soli przez miejscową społeczność. Eksploracja centrum
archeologicznego w Pisaq i tętniącego życiem targu pobudzą zmysły –
tutaj każdy krok będzie podróżą w czasie. Lokalny lunch w formie bufetu.
Następnie przejazd do inkaskiego laboratorium eksperymentów roślinnych w
Moray. To miejsce pełne tajemnic, gdzie Inkowie prowadzili badania nad
uprawą roślin w różnych warunkach. Noc w żywym mieście Inków
OLLANTAYAMBO, gdzie przenieść się można do przeszłości, spacerując
uliczkami wypełnionymi kamienicami i zabytkowymi murami. Zakwaterowanie i
nocleg w hotelu.
6. Dzień:
Śniadanie.
Wykwaterowanie. W planie dnia przejazd jedną z najciekawszych tras
rowerowych Peru tzw. Inka jungle. Dojazd transportem prywatnym do
rozpoczynającej zjazd przełęczy Abra Malaga (ok. 4300 m n.p.m.). Zjazd
rowerem z widokiem na ośnieżone Nevado Veronica (ok. 5750 m n.p.m.),
pozwoli zaobserwować zmieniający się krajobraz od Andów do dżungli
wysokiej. Zjazd na rowerze (ok. 55 km/2 godz.). Popołudniowe dotarcie do
malowniczej wioski Maranura na wysokości ok. 1120 m n.p.m., gdzie grupę
przywita lokalna rodzina. Lunch. Zwiedzanie ekologicznej farmy kakao
Chuncho, odkrywanie tajemnic czekolady – tworzenie własnej czekolady w
procesie od rośliny po produkcję. Zakwaterowanie, kolacja i nocleg w
hostelu u lokalnej rodziny.
7. Dzień:
Śniadanie u
lokalnej rodziny, wykwaterowanie. Przejazd na niezapomnianą przygodę
raftingową na malowniczej rzece Urubamba – możliwość wyboru spływu o
różnym stopniu trudności spośród opcji I-IV dostosowując przeżycie do
indywidualnych preferencji i możliwości. Popołudniowy powrót do
OLLANTAYTAMBO w otoczeniu niezwykłej scenerii Świętej Doliny Inków.
Zakwaterowanie i nocleg w hotelu, w Ollantaytambo.
8. Dzień:
Śniadanie,
wykwaterowanie. Poranny wyjazd (ok. godz. 4 nad ranem) do punktu
startowego – wioski SORAYPAMPA na wysokości ok. 3900 m n.p.m. (przejazd
ok. 3 godz.). Z wioski rozciąga się jedyny w swoim rodzaju widok na
ośnieżone szczyty należące do łańcucha górskiego Salkantay. Lunch. Po
krótkim odpoczynku początek trekkingu. Najwyższy punkt na trasie
znajduje się na wysokość 4600 m n.p.m. – około 3 godzin marszu pod górę,
następnie zejście w dół do campingu w ANDENERIA na wysokości ok. 3020 m
n.p.m. (czas zejścia ok. 2 godz.). Odpoczynek, kolacja oraz nocleg w
namiotach. Uczestnik nie uczestniczy w rozbijaniu obozowiska.
Orientacyjny czas przejścia: ok. 18 km, ok. 5-godzinny trekking.
9. Dzień:
Śniadanie.
Kontynuacja wędrówki, tym razem w dół, do Chaullay na wysokości ok.
2950 m n.p.m. (ok. 2 godz. marszu) do punktu, w którym będzie czekał
transport. Przejazd do wioski LUCMABAMBA na wysokości ok. 2100 m n.p.m. i
spotkanie z lokalną rodziną, która całe swoje życie poświęciła
produkcji kawy i miodu. Degustacja aromatycznej kawy i miodu z liśćmi
koki tzw, tour de aroma. Lunch. Dalszy około 3-godzinny trekking
oryginalnym szlakiem inkaskim prowadzącym do Machu Picchu, doprowadzi do
punktu widokowego LLAQTAPATA na wysokości ok. 2650 m n.p.m., który
jednocześnie będzie miejscem wieczornego odpoczynku. Kolacja oraz nocleg
w namiocie na campingu prowadzonym przez lokalną rodzinę. Uczestnik nie
uczestniczy w robijaniu obozowiska. Orientacyjny czas przejścia: ok. 12
km, ok. 5-godzinny trekking.
10. Dzień:
Śniadanie.
Po śniadaniu około 2-godzinna wędrówka w dół do punktu zwanego
Hidroelectrica (ok. 1900 m n.p.m.) pozwalająca na odkrywanie doliny
rzeki Aobamba z jej bujnymi lasami bambusowymi. Lunch. Z Hidroelectrica
3-godzinny trekking, głównie po płaskim terenie, w otoczeniu krajobrazu
dżungli wysokiej Cuzco, do urokliwej wioski AQUAS CALIENTES (ok. 2000 m
n.p.m.), będącej bazą wypadową do Machu Picchu. Kolacja, zakwaterowanie i
nocleg w hotelu. Orientacyjny czas przejścia: ok. 15 km, ok. 5-godzinny
trekking.
11. Dzień:
Śniadanie, wykwaterowanie i
zwiedzanie MACHU PICCHU! To enigmatyczne sanktuarium wpisane na Listę
Światowego Dziedzictwa UNESCO i uznane za jeden z siedmiu cudów
współczesnego świata. Otoczone jest ono aurą enigmy i legendy
zaginionego miasta Inków. Po zakończonym zwiedzaniu powrót autobusem do
wioski Aquas Calientes, a następnie przejazd pociągiem do Cuzco w
otoczeniu krajobrazu peruwiańskich gór. Zakwaterowanie i nocleg w hotelu
w Cuzco.
12. Dzień:
Śniadanie. Wczesnoporanny wyjazd
do punktu startowego. Odkrywanie magii Viñicunca, czyli TĘCZOWEJ GÓRY
położonej na wysokości ok. 5036 m n.p.m. To magiczne miejsce, gdzie
krajobraz nabiera intensywnych kolorów dzięki bogactwu różnorodnych
minerałów. Przejście trekkingowe na szczyt góry oraz odwiedziny w
sąsiadującej z Viñicunca Czerwonej Dolinie, która kusi swoim urokiem.
Odwiedziny w tym malowniczym miejscu dodają nowego wymiaru temu już i
tak wyjątkowemu doświadczeniu. To wymagające trekkingowe wyzwanie nie
tylko testuje kondycję, ale także nagradza spektakularnymi obrazami,
które na zawsze pozostaną w pamięci. Lunch w formie bufetu w ciągu dnia.
Powrót do hotelu. Orientacyjny czas przejścia: ok. 4 godzin w dwie
strony.
13. Dzień:
Śniadanie. Czas wolny w CUZCO – ostatnie chwile na eksplorację okolicy i zakupy. Powrót do hotelu.
14. Dzień:
Śniadanie.
Wykwaterowanie i przelot do LIMY, przejazd i zakwaterowanie w hotelu w
urokliwej dzielnicy nad oceanem - Miraflores. Popołudniowe wyjście na
lekcje gotowania podczas której będzie okazja do przygotowania i
spróbowania tradycyjnych dań peruwiańskich. Instruktorzy dzielić się
będą swoją wiedzą o składnikach oraz sposobie przyrządzania dań tworząc
przyjazną atmosferę do nauki i degustacji. W programie: klasyczne
ceviche, duet causa (causa z małżami z sosem i ośmiornicą w oliwie),
lomo saltado. Po zakończonej lekcji czas wolny na odpoczynek i spacer
nad oceanem. Nocleg w hotelu.
15. Dzień:
Śniadanie, wykwaterowanie i transfer na lotnisko. Lot powrotny do Polski.
Uwagi:
-
Program przeznaczony dla osób bez przeciwwskazań zdrowotnych o
sprawności fizycznej umożliwiającej realizację aktywności zawartych w
programie.;
- Odpowiedni dla osób aktywnych.;
- Kilkukrotne
wykorzystanie trudnej bazy noclegowej – noclegi u rodziny lokalnej oraz w
namiotach na kampingach lokalnych wedle programu.;
- Możliwość
wypożyczenia śpiwora (ok. 25 USD/dzień) i kijów trekkingowych (ok. 20
USD/dzień) na miejscu, rekomendowane jest zabranie własnego śpiwora
(przyda się podczas nocegów w namiocie) oraz kijów trekkingowych (jeśli
jest taka potrzeba).;
- Z uwagi na bogactwo kulinarne Peru, gdy
posiłek nie jest konieczny ze względu na specyfikę planuaktywności,
lider każdorazowo poleca i prezentuje grupie różne opcje żywieniowe
pozostawiając każdemu decyzję o tym, czego potrzebuje.;
- Do Peru
należy zabrać tzw. nowe dolary, wdane po 2013 roku. W przadku starszych
banknotów może dojść do problemu z wymianą na lokalną walutę.;
-
Część programu realizowana jest na dużej wysokości n.p.m., możliwa
choroba wysokościowa. Osoby z chorobami serca powinny zasięgnąć opinii
lekarza.
Cena zawiera - oferta z przelotem:
11
noclegów w hotelach 3*, 2-os. pokoje z łazienkami; 1 nocleg u lokalnej
rodziny, pokoje 2-os. z łazienkami; 2 noclegi w namiotach na kempingach z
podstawowym węzłem sanitarnym (bieżąca woda zimna); wyżywienie: 14
śniadań, 7 lunchów, 4 kolacje; pełne wyżywienie podczas 3 dniowego
trekkingu; lunche lokalne i kolacje wedle programu podczas warsztatów
kulinarnych każdy uczestnik degustuje przygotowane potrawy podczas
trekkingu każdy uczestnik otrzyma torbę, do której zapakuje rzeczy
potrzebne na 3 dni trekkingu i śpiwór; Maksymalna waga, którą
transportuje muł to 8kg, resztę bagażu niesie uczestnik w bagażu
podręcznym (rekomendowany plecak); przeloty: Warszawa- Lima, Lima -
Warszawa; przeloty: Lima-Cuzco, Cuzco-Lima; wejścia do: klasztor San
Francisco, Świątynia Słońca; ogólny bilet turystyczny Cuzco, wstęp
Laguna Humantay, kopalnia soli w Maras; wejścia Tęczowa Góra oraz
Czerwona Dolina; opieka polskiego lidera od przylotu na lotnisko w Limie
do transferu na lotnisko w Limie; ubezpieczenie KL i NW.
Cena nie zawiera - oferta z przelotem:
Opłaty
dodatkowe na miejscu: napiwki: 5 USD osoba/dzień. Dodatkowe atrakcje
podczas wycieczki: Opłaty fakultatywne: bilet wstępu na górę Wayna
Picchu lub górę Machu Picchu – ok. 50 USD\os.