Afryka od kuchni
Afryka Zachodnia
na talerzu- potrawy gambijskiej i senegalskiej kuchni • warsztaty
kulinarne • owoce prosto z morza • zebry, nosorżce białe - safari w
rezerwacie Bandia • Dakar • wyspa Goree - klimat minionej epoki • park
linowy w koronach baobabów • Katchikally - rezerwat krokodyli • relaks
na rajskich plażach Atlantyku
Program:
Dzień 1
Zbiórka
na lotnisku, na stanowisku, przelot samolotem czarterowym do Banjul.
Przylot, transfer do hotelu, obiadokolacja, nocleg w Banjul.
Dzień 2
Po
śniadaniu zwiedzanie Banjul, stolicy najmniejszego państwa w Afryce.
Zobaczymy między innymi Muzeum Etnograficzne w Katchikally razem z
rezerwatem krokodyli, Łuk Triumfalny, skąd rozpościera się wspaniały
widok na miasto. Będziemy mieli okazję podziwiać miejscowe
rękodzielnictwo na tutejszym bazarze. W miarę możliwości odwiedzimy
gambijski browar Julbrew. Po południu czas wolny na zakupy .Wieczorem
kolacja z regionalnymi potrawami gambijskimi jak np.: mięso w pysznym
sosie zrobionym na bazie z orzeszków ziemnych, pomidorów, dyni i
cytryny serwowany z drobnym ryżem, lub benechin czyli zamarynowana w
cebuli i grillowana w przyprawach ryba z duszonymi warzywami takimi jak
maniok, okra, bataty, marchew, bakłażany. W restauracji Baobab, do
kolacji towarzyszyć nam będą afrykańskie rytmy.
Dzień 3
Po
śniadaniu wyruszymy do wioski rybackiej Tanji gdzie podziwiać będziemy
codzienne życie rybaków i ich rodzin, których egzystencja zależna jest
od połowów. Zaskoczy nas feria barw i zapachów oraz liczne uśmiechnięte
twarze mieszkańców. Odwiedzimy również prywatny skansen na wolnym
powietrzu traktujący o życiu, kulturze i tradycji Gambijczyków. Zajrzymy
do Sanyang, gdzie przy odrobinie szczęścia będziemy mogli zobaczyć
tradycyjne walki wrestlingowe Gambijczyków. Odpoczniemy na przepięknej
plazy Paradise a następnie odbędą się wesołe warsztaty kulinarne, mające
przybliżyć nam specyfikę gambijskiej kuchni, zakończone oczywiście
degustacją. Podczas warsztatów dowiemy się również jak przygotować sok z
owoców baobabu, oraz co to jest wonjo i dlaczego jest tak popularny w
Afryce. Powrót do hotelu. Czas wolny. Kolacja i nocleg.
Dzień 4
Po
śniadaniu przejazd do portu i przeprawa promem przez rzekę Gambia do
miejscowości Barra. Podczas oczekiwania na przeprawę będziemy mieli
pierwszą możliwość obserwacji typowego folkloru afrykańskiego. Prom jest
głównym środkiem lokomocji pomiędzy północą a południem, przeprawia się
tędy zwierzęta: kozy, wielbłądy, wszelaki drób, ponadto kosze z owocami
i mnóstwo innych rzeczy. Warto przyjrzeć się wyprostowanym jak struna
kobietom niosącym bagaże na głowach i ich barwnym strojom zwanym bubu.
Przejazd do Senegalu. Po drodze w okolicach Toubacouty lunch w
regionalnej restauracji senegalskiej serwującej wyśmienite potrawy takie
jak np. ryba w sosie Yassa ( cytrynowo cebulowy sos serwowany również
do smażonego kurczaka).Dojazd późnym popołudniem do największego centrum
turystycznego w Senegalu miejscowości Saly/Somone. Zakwaterowanie w
hotelu kolacja, nocleg. (trasa ok 200 km lądem plus przeprawa promowa)
Dzień 5
Po
śniadaniu wyjazd do rezerwatu Bandia. Będzie to rodzaj safari
specjalnie przystosowanym do tego celu samochodem. Podczas wizyty w
parku będziemy mogli podziwiać między innymi żyrafy, nosorożce białe,
zebry, bawoły sawannowe, kilka gatunków antylop, hieny, patasy rude i
koczkodany zielone i kilka innych okazów afrykańskiej fauny. Po południu
czas wolny na obiad oraz zakupy pamiątek w rezerwacie (likiery lokalne,
pocztówki, magnesy, koszulki, biżuteria itp.). Czas wolny na plażowanie
i wypoczynek. Dla chętnych możliwość zorganizowania atrakcji
fakultatywnych - chcącym spróbować swoich sił fizycznych oraz
spragnionych niecodziennej rekreacji - możliwość wykupienia uczestnictwa
w zabawie na tzw. Acrobaobabach czyli parku linowym rozciągniętym
miedzy majestatycznymi baobabami. Drugą propozycją będzie niezapomniana
wycieczka quadami po buszu. Powrót do hotelu, kolacja i nocleg.(trasa 30
km)
Dzień 6
Po śniadaniu udamy się na całodniowe
zwiedzanie stolicy kraju i najważniejszego miasta Zachodniej Afryki -
Dakaru. Miasto to ciekawie komponuje wpływy kolonialne, rozległe
afrykańskie przedmieścia i budowle zupełnie europejskie. Historyczne,
kolonialne budynki, muzea czy galerie współgrają tu z kolorowymi,
gwarnymi targami pod gołym niebem. Zobaczymy między innymi Pałac
Prezydencki, afrykański targ z pamiątkami „marché Kermel”, katedrę, Plac
Niepodległości, pomnik Renesansu Afryki oraz najdalej wysunięty na
zachód Afryki - przylądek Almadies. Następnie przeprawa promowa na Wyspę
Goree. Obecnie wyspa przyciąga wielu zwiedzających swą unikalną,
kolonialną zabudową, pięknymi, pastelowymi barwami odrestaurowanych
domów oraz specyficznym klimatem minionej epoki. Ta, należąca do
światowego dziedzictwa kultury wyspa (lista UNESCO) ze względu na swoją
przeszłość jest ważnym miejscem historycznym dla Afrykańczyków. Na
wyspie mieszkają liczni artyści, szczególnie malarze. Czas płynie tutaj
leniwie, melancholijnie. Podczas zwiedzania wyspy lunch u Senegalskiej
Mamy Afryki Nene, która zaserwuje nam senegalską potrawę Mafe czyli
aksamitny gulasz mięsno- warzywny z masłem orzechowym i przyprawami lub
świeże krewetki prosto z oceanu smażone w czosnku. Powrót do hotelu w
rejonie Saly /Somone. (trasa ok 160 km)
Dzień 7
Śniadanie,
wykwaterowanie i przejazd w kierunku Gambii. Zakwaterowanie w hotelu w
okolicach Banjul, kolacja w lokalnej restauracji serwującej owoce morza i
nocleg. (ok 260km)
Dzień 8
Śniadanie, czas wolny na
plażowanie i wypoczynek w Gambii. Wieczorem transfer dla Klientów
powracających do kraju - na lotnisko, wylot do Polski. Dla Klientów,
którzy wybrali dodatkowy tydzień pobytu w Gambii po południu transfer do
wybranego hotelu.
Dzień 9
Przylot do Polski.
Uwagi do programu:
Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu.
Zakwaterowanie:
-
Wyżywienie - W restauracjach hotelowych serwowane są śniadania i
obiadokolacje podobne do europejskich, oczywiście można też zamówić
regionalne potrawy.
- Pokoje: wygodnie urządzone, 2 - osobowe z łazienką (prysznic lub wanna, wc, ręczniki).
Szczepienia:
Miejsca,
które odwiedzamy praktycznie nie są zagrożone przez takie choroby jak
żółta febra. WHO informuje jednak o profilaktycznych szczepieniach
przeciwko żółtej febrze (jeden zastrzyk na 10 lat). Wyjątek stanowią
klienci, którzy przybywają z krajów zagrożonych tą chorobą, wtedy
wymagane jest szczepienie. W rejonie Senegalu, Gambii i Gwinei Bissau
zalecana jest profilaktyka antymalaryczna (leki doustne, dodatkowo
polecamy zabranie repelentów ze środkiem DEET, ubrań zakrywających
ciało, szczególnie wieczorami i w nocy).
Cena zawiera - oferta z przelotem:
Przelot
samolotem czarterowym, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie w hotelach wg
opisu w pokojach 2 - osobowe (z możliwością dostawki), 7 lub 14
rozpoczętych dób hotelowych, wyżywienie: śniadania i obiadokolacje,
lunche tam gdzie wymienione, program turystyczny, wycieczki wg.
programu, transfery lotnisko - hotel - lotnisko, przejazdy 18-20 os.
busem (bagażnik na dachu) z klimatyzacją, obsługę polskiego
przedstawiciela podczas odprawy na lotnisku w Polsce, pilota - opiekuna
grupy podczas zwiedzania Senegalu i Gambii, miejscowego pilota -
opiekuna grupy, przewodników lokalnych, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL
i bagaż).
Cena nie zawiera - oferta z przelotem:
Lokalne
opłaty, w tym bilety wstępu,taxy, promy, park Bandia, warsztaty
kulinarne, płatne pilotowi na miejscu ok. 105 EUR/os. Napiwki, tragarze
ok. 45 EUR. Opłata za ochronę lotniska 40 EUR/os.